Algemene informatieKoper is een basis element en heeft op het periodiek systeem (Tabel van Mendelejev) het symbool 'Cu' en atoomnummer 29. Zuiver koper heeft een rood/gele kleur. Koper wordt al bijna 11.000 jaar door de mensheid gewonnen en in gedeeltelijk geraffineerde vormen gebruikt.

Naast zuiver koper, gebruikt men meestal legeringen met andere metalen. De meest gekende zijn: Brons (70%-90% Koper, 10%-30% Tin) en Messing (60% Koper, 40% Zink).


Eigenschappen van koperKoper heeft een soortelijk gewicht van 8.960 kilo per kubieke meter (9x zwaarder dan water). Koper kent een smeltpunt van 1.357 Kelvin (1.084 graden Celsius) en een kookpunt van 2.843 Kelvin (2.570 graden Celsius). Zuiver koper krijgt door blootstelling aan de atmosfeer een groene oxide laag.

Koper wordt gewonnen uit kopererts wat vooral wordt gedolven in Chili, Peru, de Verenigde Staten en IndonesiŽ. De jaarlijkse behoefte aan koper ligt op een kleine 20 miljoen ton.

Doordat de vraag de afgelopen jaren harder is gestegen dan het aanbod, zullen op termijn de bovengrondse reserves opraken en zal de koperprijs vermoedelijk verder gaan stijgen.


Koper ToepassingenKoper is een zeer goede geleider van elektriciteit en is makkelijk te vervormen, derhalve is de vraag naar koper vooral afkomstig uit de industrie.

De meest gebruikte toepassingen van koper zijn onder andere: Muntgeld, elektromagneten, koperdraad, kunstwerken, muziekinstrumenten, elektrische circuits, dakbedekking en geveldelen van gebouwen, koel units in PC's en andere elektronica.


Koper